7 ostar från Italien

På italienska heter ost formaggio, som betyder ”tillverkad i form”. Här får du tips på 7 bra italienska ostar.

Pecorino är en italiensk fårost från Sardinien. Pecorino passar fint med ett friskt glas riesling.

Cividale är en ganska mjuk italiensk hårdost som smälter lätt i munnen. Cividale passar perfekt till ett glas Sauvignon Blanc, Soave eller en lättare Pinot Noir från Bourgogne.

Bastardo är en italiensk hårdost med fast konsistens. Till Bastardo passar ett glas Aglianico förträffligt.

Gorgonzola är en välkänd grönmögelost och har fått sitt namn från en stad utanför Milano med samma namn. Denna Italiensk ost har en anrik historia som härstammar från medeltiden då en möglig ost, som lagrades under sex månader, tillverkades i staden Gorgonzola. Gorgonzola är en gräddig och krämig grönmögelost. Passar utmärkt till mörk öl så som en mustig porter, en mogen Spätlese eller ett desertvin så som Recioto.

Montasio är kanske en av de mest kända ostarna från området Friuli i nordöstra Italien. Osten är gjort på komjölk och är en semi-hård italiensk ost. Den har en fast, något smulig konsistent med bra tuggmotstånd och en neutral flora, gräddig och nötig. Passar till lätta röda viner, exempelvis Valpolicella från området Veneto.

Mezzano är en hårdost med fast konsistens och djupa saltkristaller. Till Mezzano passar det med Chardonnay eller ett strävt rött vin.

Gorgonzola Dolce är en lätt lagrad blåmögelost skapad för den brittiska marknaden och innehar 50% mer fett än en vanlig gorgonzola. Konsistensen är fet och krämig. Gorgonzola Dolce har en lätt och mild smak av grädde och karamell. Till Gorgonzola Dolce passar ett mousserande vin som friskar upp.